STREFA ZAWODNIKA

OBÓZ SPORTOWY- Lato 2019
Kolejny już raz planujemy wyjechać na obóz sportowy doskonalący umiejętności piłkarskie naszych zawodników. W tym roku wybraliśmy ośrodek Bałtyk we Władysławowie gdzie Juniorzy, Młodziki i Trampkarze będą mogli połączyć przyjemne z pożytecznym.



Obóz Władysławowo

rsz_2pctc5pctbcywienie-lowDzisiejszy sport staje się z roku na rok coraz bardziej wymagający. Sportowcy są silniejsi, szybsi, lepiej przygotowani pod względem motorycznym,trenują więcej i coraz mocniej. Młodzi piłkarze, którzy chcą zaistnieć w wielkich drużynach od najmłodszych, lat muszą zaangażować się w 100% w swój rozwój. Jednym z najważniejszych aspektów przygotowania sportowego jest odpowiednie odżywienie. Zbilansowana dieta może znacznie wpłynąć na poprawę wydolności organizmu i regenerację.

 

 

Dla najmłodszych piłkarzy najważniejsi będą rodzice i trenerzy, którzy mają ogromny wpływ na nawyki żywieniowe i produkty, po które dzieci sięgają. Mali sportowcy, których organizmy są w fazie wzrostu i rozwoju, są narażeni na występowanie niedoborów różnych składników odżywczych. U dzieci bardzo aktywnych fizycznie, trenujących systematycznie występują najczęściej niedobory pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy B6 i żelaza. Często też diety młodych sportowców są ubogie w odżywcze źródła węglowodanów złożonych, co prowadzi w konsekwencji do obniżenia możliwości wysiłkowych i wytrzymałości w czasie treningów.
Głównym źródłem węglowodanów powinny być kasze bogate w witaminy i minerały, jak kasza gryczana, komosa ryżowa, kasza jaglana czy ryż basmati. Zboża typu owies, jęczmień, żyto powinny być spożywane z umiarem. Natomiast produkty przenne, jak pieczywo, czy słodkie bułki powinny być ograniczone do minimum.
Dzieci potrzebują tłuszczy zwierzęcych, a więc tłustych mięs, tłustych ryb, aby się rozwijać, sprawnie myśleć i wchłaniać wapń. Z olejów roślinnych warto sięgać po oliwę z oliwek i olej kokosowy.

Jeśli chodzi o główne składniki w diecie jak białko, które jest składnikiem budulcowym organizmu, powinno się ono znajdować w 2-3 posiłkach młodego sportowca. Wybierać należy produkty, które dostarczą pełnowartościowego białka, jak mięso, ryby, owoce morza, jajka.

rsz_warzywa-pngW diecie młodego sportowca nie może zabraknąć warzyw w różnej formie. Sałatki, soki warzywne, zupy jarzynowe, kiszonki. Nie można zapomnieć również o orzechach, pestkach i owocach. Owoce jednak należałoby ograniczyć do jednej porcji dziennie lub dwóch jeśli jest to dzień treningowy. Menu można wzbogacić o jogurty naturalne, w szczególności kozi, gdyż są lepiej tolerowane, jak również nabiał owczy (bundz) czy ostatecznie krowi – ekologiczny.

Z diety należy wyeliminować ciastka, słodkie bułki, margarynę, jogurty owocowe, płatki musli z mlekiem typy słodkie kulki, czy poduszeczki, dżemy, kremy czekoladowe, chipsy.

W przypadku dzieci i młodzież uprawiających sport wyczynowo nawodnienie około-treningowe jest bardzo istotne. Jednak dzieci często nie odczuwają pragnienia i potrzeby sięgania po wodę. Dlatego bardzo ważna jest rola trenera i rodzica, aby kontrolować by mali sportowcy przyjmowali odpowiednie ilości płynów przed, w trakcie i po wysiłku. Młodzi zawodnicy powinni unikać słodzonych i gazowanych napojów, a skupić się na wodzie mineralnej lub nawet kranówce. Dla polepszenia walorów smakowych dobrym sposobem może być dodatek prawdziwego soku z cytryny lub oraz prawdziwego miodu – „izotonik” naturalnie zrobiony.

Poniżej propozycja piramidy żywieniowej Ajwen. W łatwy i przejrzysty sposób pokazuje, jakie produkty będą dla zawodników odpowiednie, aby sprostać wymagającym treningom.

piramida

WĘGLOWODANY

weglowodanyWęglowodany pełnią przede wszystkim funkcje energetyczną. Zmagazynowane w organizmie w formie glikogenu wątrobowego i mięśniowego. Glikogen wątrobowy dostarcza m. in. energii dla mózgu podczas snu. Glikogen mięśniowy natomiast jest paliwem przy aktywnościach fizycznych, szczególnie tych intensywnych. Synteza glikogenu trwa od 6-8 godzin. Dlatego o jego odbudowę należy zadbać odpowiednio wcześniej przed wysiłkiem. Duża pula węglowodanów zjedzona bezpośrednio przed meczem lub treningiem nie zostanie wykorzystana jako paliwo energetyczne. Właściwa ilość węglowodanów dostarczana systematycznie na 1-2 dni przed wysiłkiem przyniesie oczekiwany efekt. Przy komponowaniu posiłków przed wysiłkiem należałoby wybrać produkty skrobiowe.

Najbardziej odżywcze zatem będą: komosa ryżowa, gryka, amarantus. Te kasze zawierają wyjątkowo dużo składników odżywczych oraz pełnowartościowe białko, więc mogą zastąpić mięso. Warto też sięgać po kasze typu jaglana i ryż basmati. Natomiast bezpośrednio po meczu lub treningu dobrym rozwiązaniem będą ziemniaki, bataty i produkty zawierające cukry proste takie jak: dojrzałe banany, daktyle, figi, prawdziwy miód. Należy unikać przetworzonych produktów bogatych w cukry proste i syrop fruktozowo-glukozowy, tj. jogurtów owocowych, batoników, ciastek, słodkich płatków śniadaniowych, sklepowych soków i napojów – powodują odkładanie się zbędnej tkanki tłuszczowej.

TŁUSZCZE

indeks4Tłuszcze również są ważnym składnikiem diety sportowca. Podobnie jak węglowodany, tłuszcze stanowią materiał energetyczny. Jednak o wiele ważniejsza jest jakość tłuszczów niż ich ilość. Tłuszcze w pierwszej kolejności należy taktować jako budulec i witaminy, a dopiero w drugiej – jako materiał energetyczny. Tłuszcze są bardzo ważnym elementem procesu przyswajania witamin, bowiem witaminy A,D,E i K rozpuszczają się wyłącznie w nich. Tłuszcze mają również bardzo ważny udział w procesach termoregulacji organizmu. Utrzymują temperaturę ciała w odpowiednim zakresie głównie dzięki zdolności utrzymywania wody. Są również składnikiem budulcowym błon komórkowych oraz niektórych hormonów (np. testosteronu). Tłuszcze są sycące, dlatego po ich spożyciu na długo zaspokajamy głód. Należy jednak pamiętać, że ich nadmiar prowadzi do nadmiernej senności, ociężałości, a nawet utraty dobrego nastroju i w dłuższej perspektywie do otyłości. Tłuszcze najlepiej dostarczać ze źródeł takich jak:

orzechy, migdały, nasiona dyni i słonecznika, awokado, prawdziwe masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek, tran, ryby: łosoś, pstrąg, makrela.

Wiele badań naukowych potwierdza, że pierwotne kwasy tłuszczowe omega – 3 zmniejszają stan zapalny w organizmie, przyspieszają regenerację powysiłkową i poprawiają przepływ krwi. Najlepszym źródłem omega 3 jest tran. Smażenia należy unikać ze względu na dużą ilość toksycznych substancji, które się wytwarzają podczas takiej obróbki. Jeśli jednak potrawy będą smażone należy używać smalcu lub oleju kokosowego. Oleje roślinne to niestety substancje toksyczne poprzez proces produkcji zawierają tłuszcze trans i pozostałości chemiczne. Tłuszcze trans występują również w chipsach, paluszkach, ciastkach, batonikach, orzechach z puszki.

BIAŁKA

indeks-2Białka pełnią funkcję budulcową. Budują między innymi mięśnie, stawy, hormony i ciała odpornościowe. Białka kontrolują wszystkie procesy życiowe. W życiu sportowców szczególną rolę odgrywają białka pełnowartościowe, o dużej wartości biologicznej. Zaliczamy do nich: mięso, ryby, owoce morza i jaja. Z jaj najcenniejsze są żółtka. Przy wyborze mięsa powinniśmy sięgać również po czerwone, a nawet tłuste jego kawałki gdyż są źródłem żelaza. W diecie nie może zatem zabraknąć pełnowartościowego białka, które powinno znajdować się w 2-3 posiłkach w ciągu dnia.

NAWODNIENIE

rsz_1wodaWoda to najcenniejszy składnik organizmu, stanowi około 70% składu ludzkiego ciała. Dlatego właściwe nawodnienie będzie jednym z kluczowych elementów około-treningowych. Utrata płynów ustrojowych na poziomie 2% masy ciał może powodować zaburzenia wielu funkcji fizjologicznych organizmu, które obniżają jego możliwości wysiłkowe nawet o 20%. Najlepsza do nawodnienia będzie woda mineralna. Proces ten należy rozpocząć już około 2 godziny przed zmożonym wysiłkiem fizycznym dostarczając płyny w małych porcjach. Nawadniać należy się również w trakcie wysiłku. Po wysiłku natomiast należy dostarczyć 1,5 litra płynu na każdy utracony kilogram masy ciała. Młodzi sportowcy często sięgają po kolorowe napoje sportowe – izotoniki, które lepiej nawadniają niż woda. Napoje te zawierają elektrolity i minerały, które tracimy wraz z potem podczas wysiłku.

 

Źródło: G. Maroński, Żywienie i suplementacja młodych sportowców [w:] Asystent Trenera, wydanie specjalne 2017

REGENERACJA

Regeneracja jest to bardzo ważny aspekt w kontekście uzyskania optymalnej formy naszego zawodnika. Jest to proces, w którym ciało wraca pod względem fizycznym i psychicznym do normalnego stanu. Badania naukowe podają, że organizm zawodnika regeneruje się w czasie od 24 do 72 godzin po meczu w zależności od liczby spędzonych minut na boisku oraz wieku i poziomu wytrenowania.

Aby przyspieszyć ten proces stosuje się różne techniki zarówno po meczu, jak i w kolejnym dniu. Jest wiele strategi regeneracyjnych, zaczynając od podstawowych form takich jak:

  • nawodnienie
  • odżywianie i sen
  • rozciąganie i masaż (automasaż – rolowanie)
  • hydroterapia
  • aktywna regeneracja

Regeneracja naszego zawodnika musi się rozpocząć tuż po końcowym gwizdu sędziego. Pierwszym etapem jest nawodnienie.

lewandowski

Aby wyrównać ilość płynów w organizmie gracz powinien uzupełnić ok 150% straty potu w postaci płynu o wysokim stężeniu sodu przykładem może być tutaj izotonik – OSHEE, 4move lub gatorade. Można w prosty sposób zmierzyć poziom dehydracji, odejmując od wagi przedmeczowej wagę pomeczową. Wynik wskaże nam masę wody straconej. Zaleca się również wypicie cierpkiego soku wiśniowego lub soku z jagód. Soki te są ładowane wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi, które zmniejszą zapalenia i stres oksydacyjny.

Następnym krokiem jest obniżenie stanów zapalnych oraz bólów mięśniowych. W tym celu wykorzystuje się: kąpiele lodowe (Zastosowane po meczu lub całym dniu treningowym: temp <15*C, optymalny czas 2 min w niskiej temperaturze i 1 min prysznicu w ciepłej wodzie, liczba powtórzeń 2-4, kąpiel całkowita lub tylko kończyn dolnych),

wannakąpiele kontrastowe (Zastosowane po całym dniu treningowym: optymalna temperatura <15*C i >36*C, czas zanurzeń: zimna woda 30 sekund, ciepła woda 2 minuty)

 

 

 

 

 

Kolejnym krokiem jest przywrócenie odpowiedniego poziomu glikogenu mięśniowego.

truskawkiPo godziny czasu po meczu zawodnik powinien spożyć posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów i białka np. makaron, kurczak, ryba, jogurt naturalny.

 

 

 

Ostatnim niezbędnym etapem w procesie zarządzania regeneracją jest sen, który powinien trwać u dorosłego człowieka minimum 8 godzin.

Dzień po, lub jak podają niektórzy autorzy – od razu po meczu zaleca się aktywną regenerację, która między innymi przyspiesza usuniecie kwasu mlekowego z organizmu. Odbywa się ona w postaci 10-15 minutowej lekkiej jazdy na rowerze lub 10-20 minutowej sesji na basenie. Następnie, aby znormalizować napięcie mięśniowe, aplikuje się zawodnikom automasaż na rolkach.

exercise-foam-roller

Poświęca się ok 2 minut na każdą grupę mięśniową. Podsumowując.. należy łączyć wiele strategii regeneracyjnych, tak aby w pełni skutecznie przyspieszyć proces powrotu zawodnika do pełnej dyspozycji fizycznej.

ZASADY POSTĘPOWANIA W PRZYPADKU KONTUZJI I URAZÓW

Bez względu na rodzaj aktywności i jej intensywność, każdy sportowiec, zarówno amator, jak i zawodowiec, narażony jest na urazy. Aktywność fizyczna, zwłaszcza regularna jest jednym z najważniejszych elementów, które warunkują zdrowy tryb życia. Pomimo tego, iż wysiłek jest niezbędny, niesie za sobą pewne ryzyko. Urazy sportowe mogą wynikać z wielu bardzo różnych zdarzeń. Jeśli już dojdzie do takiego zdarzenia, w efekcie urazu to podstawą leczenia wszystkich kontuzji jest procedura OLUP: OdpoczynekLód UciśnięciePodniesienie

O – ODPOCZYNEKkontuzja_fizjoterapia-2

Należy bezwzględnie przerwać ćwiczenie w momencie wystąpienia urazu, by zaprzestać ruchu kontuzjowaną częścią ciała.

 

L – LÓD

Należy natychmiast ochłodzić kontuzjowane miejsce. Można to zrobić przez przyłożenie w miejsce urazu torebki z lodem. Powoduje to obkurczenie się naczyń krwionośnych, co zmniejsza krwawienie i wysięg podskórny. UWAGA – nigdy nie kładź lodu bezpośrednio na powierzchnię skóry, ponieważ może to powodować odmrożenie.

U – UCIŚNIĘCIE

Ogranicza opuchnięcie, które z kolei opóźnia gojenie. Uważaj, żeby nie doprowadzić do upośledzenia lub odcięcia dopływu krwi do uszkodzonego obszaru. Pozostaw lód i bandaż na około 30 minut.

P – PODNIESIENIE

Utrzymanie uszkodzonej części ciała powyżej poziomu serca umożliwia łatwiejszy odpływ krwi i płynów z kontuzjowanego obszaru (wykorzystujemy tutaj siłę grawitacji). W celu rozgrzania skóry i przywrócenia normalnego krążenia krwi rozwiąż bandaż na 15 minut. Procedurę powtarzaj co 3/4 godziny.

Powszechnie zalecana praktyką jest również stosowanie żeli przeciwzapalnych, których chłodzące działanie związane jest z obecnością mentolu. Czasami posiadają także dodatkowy składnik, w postaci substancji znieczulającej lub przyspieszającej gojenie (polecamy żel o nazwie: DIP RILIF).

imagesW przypadku jednak poważnej kontuzji należy BEZWZGLĘDNIE skontaktować się z lekarzem !!!

PORADNIA I GABINET REHABILITACJI RENOVO

Urszula Niedojad / Wojciech Niedojad

renovo1

Leczenie skutków urazu będzie zależeć przede wszystkim od tego jakiego rodzaju kontuzja miała miejsce. Tym jednak jakiego rodzaju leczenie jest potrzebne powinien zdecydować lekarz ortopeda lub lekarz rehabilitant, który indywidualnie przeanalizuje każdy przypadek. W tym celu Szkółka Piłkarska Pcimianka nawiązała ścisłą współpracę z firmą RENOVO Państwa Niedojad, która usługi rehabilitacyjne świadczy od 2010 roku w miejscowości Lubień oraz Tokarnia. Dzięki uprzejmości firmy rehabilitacyjnej RENOVO nasi zawodnicy będą odpowiednio prowadzeni w celu szybszego powrotu do zdrowia. Zabiegi wykonywane będą w ramach umowy gabinetów RENOVO z Narodowym Funduszem Zdrowia.

SCHEMAT POSTĘPOWANIA:

1. Wizyta u lekarza rodzinnego – skierowanie do lekarza rehabilitanta.

2. Wizyta u lekarza rehabilitanta

  1. Poradnia Rehabilitacji w Lubniu: WT 13:00 – 15:00, PT 13:00 – 16:00, tel. (012)274 71 11, 506 098 503
  2. Poradnia Rehabilitacji w Tokarni: WT 15:00 – 17:00, PT 11:00 – 13:00, tel. (012)274 71 11, 506 098 503

W celu umówienia się na wizytę do lekarza rehabilitanta, z którym gabinety RENOVO mają podpisaną umowę konieczne są:

  • Skierowanie do lekarza specjalisty (rehabilitanta) od lekarza posiadającego umowę z NFZ
  • Aktualne ubezpieczenie zdrowotne
  • Dokument tożsamości

3. Wizyta w Gabinecie Rehabilitacji – ze skierowaniem na rehabilitację od lekarza rehabilitanta w godzinach 8:00 – 17:00 (ostatni pacjent przyjmowany zostaje najpóźniej o godzinie 16:00)

Poradnia Rehabilitacyjna umożliwia kompleksową rehabilitację obejmuje w zakresie całej FIZYKOTERAPII, KINEZYTERAPII oraz MASAŻU LECZNICZEGO, które obejmują:

reha

  • Urazy sportowe, skręcenia, zwichnięcia, naciągnięcia i stłuczenia mięśni oraz złamania
  • Zespoły przeciążeniowe stawów i mięśni
  • Zespół dysfunkcji stawów barkowych, łokciowych, biodrowych i kolanowych
  • Bóle kręgosłupa, bóle mięśni i stawów pleców
  • Dyskopatie – rwa kulszowa, rwa ramienna, nerwobóle
  • Rehabilitacja przed- i pooperacyjna stawów obwodowych
  • Rehabilitacja w wadach postawy i bocznych skrzywieniach kręgosłupa
  • Reumatoidalne zapalenie stawów, zmiany zwyrodnieniowe stawów
  • Rehabilitacja w zanikach mięśni i urazach mózgu

Stosowane metody:

McKenzie, PNF, Mulligan, Kinesiotaping, Kaltenborn-Evjenth, Yumeiho

baner3

REGULAMIN ZAWODNIKA

SZKÓŁKI PIŁKARSKIEJ PCIMIANKI PCIM

§ 1

Każdy zawodnik zobowiązany jest do godnego reprezentowania barw Szkółki Piłkarskiej Pcimianki, szczególnie przez postawę zgodną zasadami fair play. Zawodnik winien więc szanować kolegów z zespołu, pracowników klubu, boiskowych rywali oraz sędziów. Każdy zawodnik powinien dbać o koleżeńską atmosferę w zespole.

§ 2

Wychowanek Szkółki ma obowiązek systematycznie uczestniczyć w zajęciach, z wyjątkiem przyczyn losowych lub chorobowych usprawiedliwionych u trenera prowadzącego daną grupę. Zawodnik, który zostanie powołany na mecz bądź turniej, zobowiązuje się do obecności na w/w zawodach.

§ 3

Nieobecność zawodnika bez poinformowania traktowana będzie, jako lekceważące podejście do obowiązków zawodnika, za które zostaną wyciągnięte konsekwencje.

§ 4

Jestem punktualny. Na zajęcia przychodzę zawsze 15 minut przed treningiem. Nie spóźniam się na zbiórkę przed meczem.

§ 5

„Jak mnie widzą tak mnie piszą”. W czasie zajęć trenuje zawsze w jednolitym stroju – czarny , czerwony lub biały w zależności od dnia tygodnia.

§ 6

Strój/dres/ortalion, który otrzymałem jest własnością Szkółki. Sprzęt sportowy służy do treningów/meczów/turniejów jedynie w Szkółce Piłkarskiej Pcimianki. Niedopuszczalne jest korzystać z ubioru podczas innych zajęć sportowych. Po zakończeniu gry zawodnika sprzęt należy zwrócić, oprócz tego, który w całości opłacili rodzice.

§ 7

Przed treningiem korzystam z piłek tylko za przyzwoleniem trenera. Zawsze w celu doskonalenia poznanych umiejętności. Nigdy nie strzelam na bramkę bez odpowiedniego przygotowania organizmu (rozgrzewka), ze względu na zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia kontuzji.

§ 8

Dbam o porządek w szatni i na boisku. Przed zajęciami jestem do dyspozycji trenera w celu przygotowania sprzętu sportowego. Urządzenia treningowe wykorzystuje zgodnie z ich przeznaczeniem, ze względu na własne bezpieczeństwo.

§ 9

Na treningu, turnieju czy meczu skupiam swoją uwagę na powierzonym mi zadaniu.. Nie prowadzę niepotrzebnych rozmów z kolegami. Pamiętam, iż w czasie zajęć należy uzupełniać płyny. Najlepszy napój to woda mineralna.

§ 10

W czasie wolnym od nauki i treningów próbuje doskonalić poznane na treningach ćwiczenia ( zwody, prowadzenia piłki, zagrania )

§ 11

Obowiązki szkolne staram się wykonywać jak najlepiej, gdyż mając problemy w nauce nie będę mógł uczestniczyć w treningach oraz meczach i turniejach. Brak obecności na treningach wiąże się z obniżką formy sportowej co ma niekorzystny wpływ na grę całej drużyny.

§ 12

Zadaniem każdego z trenerów jest wychować nie tylko dobrego zawodnika, ale przede wszystkim mądrego i dobrego człowieka.